10.4 C
İstanbul
Cuma, Mart 29, 2024

Beyoğlu Esnafı: ‘Kepenkleri Kapatmak İçin Gün Sayıyoruz’

Yüzlerce Beyoğlu esnafı kepenk kapatırken, halen açık olanlar ise kapatmanın eşiğine geldi. Esnaf, “Kapatmak için gün sayıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Salgın tedbirleri kapsamında getirilen kısıtlamalar nedeniyle kepenklerini açamayan esnaf, tek tek iflas ediyor. Yüksek kiralar nedeniyle yüzlerce esnaf, daha salgının ilk aylarında işletmelerini kapatmış durumda. Her gün en az iki esnafın kepenk kapattığı Beyoğlu’da, eski hareketlilikten eser yok. Halen kepenk kapatmayan esnaf ise “Kapatmak için gün sayıyoruz” diyerek içinde bulundukları durumu özetledi. Hiçbir destek almadan aylarca kira ve fatura ödemek zorunda bırakılan esnaf, iktidarın “kepenk kapatın” dışında bir çözüm üretemediğini söyledi.

Koronavirüs Tedavisi Gören Kadir Topbaş, Diyaliz Makinesine Bağlandı

Beyoğlu Esnafı: ‘Alın Terimizin Karşılığını Alamıyoruz’

Beyoğlu’nun en işlek noktalarından biri olan Sütlüce Sokağı’nda balıkçı İdris Çimen, salgından sonra esnafın kaderine terk edildiğini belirterek, masraflarını dahi karşılayamadıklarını söyledi. 47 yıldır balıkçı olduğunu ve yaşamı boyunca böylesi bir kriz görmediğini dile getiren Çimen, açıklanan asgari ücrete de tepki göstererek, “Bugün bir gecekondunun kirası bin 500 TL. Siyasiler parmak kaldırarak maaş alırken, biz alın terimizin karşılığını alamıyoruz” dedi. Esnaf ve halkın zor durumda olduğunu, kendilerine destek verilmesinin şart olduğunu altını çizen Çimen, aksi durumda kendisinin de dükkanına kilit vuracağını dile getirdi.

‘Kriz Derinleştikçe Öfke Birikiyor’

Mezopotamya Ajası’ndan Naci Kaya ve Berfin Karaman, Beyoğlu esnafının pandemi dönemindeki koşullarını sordu. Esnaf Çekdar Kaydan, ülkenin siyasal, sosyal, ekonomik yönde bir krizde olduğuna dikkat çekerek, “Kriz giderek derinleşirken, bir çare bulan yok” diyerek tepki gösterdi. Yaşanan krizin herkes tarafından görüldüğünü ifade eden Kaydan, “Ülkenin Maliye Bakanı arkasına bile bakmadan istifa ediyorsa, burada düşünmek gerekir. Halen açık olan esnaf, çorba parasına açıyor. Eve bir ekmek parası götürmekten öte derdimiz kalmadı. Çok vahim bir durumdayız. Devletin atacak adımı kalmamış. Salgından dolayı kimse bir şey demiyor ama salgından sonra taş üstünde taş kalmayacak. Halkın öfkesi birikti. ‘Kuru ekmek yiyin’ diyenlerin sorunlarımızı çözmesini beklemiyoruz” diye konuştu.

Erdoğan’dan Ayasofya ve Başörtü Açıklaması: ‘Habis Zihniyetin Yansıması’

‘Bu Gidişle 2-3 Aya Herkes Kepenk Kapatır’

Sütlüce Sokağı’nda bulunan bir restoranda 5 yıldır garson olan Serdar Ecer, hayatta kalma savaşı verdiklerini söyleyerek, bulundukları sokakta onlarca dükkanın kepenk kapattığına değindi. “Bu gidişle tüm esnaf 2 ya da 3 aya kalmaz dükkanlarına kilit vurup gidecek” diyerek halen açık olan esnafın durumunu özetleyen Ecer, “Bulunduğum iş yerinde eskiden 18 kişi çalışıyorduk. Şu an 14’ü ücretsiz izinde. Aldığım maaş ise ancak borçlarımı ödemeye yetiyor” ifadelerini kullandı.

‘At Gözlüklerinizi Çıkartın’

“İktidar at gözlüklerini çıkartıp, yüzünü halka dönsün. Başka devlete yardım edeceklerine ‘açım’ diyen halka baksın” diyerek tepkisini dile getiren Ecer, şunları söyledi: “Bu ülkede insanlar açlıktan eline ‘açım’ yazarak intihar ediyor. Kimi dokuzuncu kattan atlıyor, kimi doğalgazla kendini zehirliyor. Tüm bunlar gözler önündeyken, halka ‘kuru ekmek’ yiyin diyenler, asgari ücretle bir ay yaşadıktan sonra yeniden konuşsun.” 

İktidarın yanı sıra muhalefet partilerine de eleştirilerde bulunan Ecer, muhalefetin artık kötü gidişata karşı harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Beyoğlu’nda Kılıçla Gasp: Önce Yaraladı, Sonra Gasp Etti

‘Bu Böyle Gitmez’

Salgından sonra en çok etkilenen sektörlerden biri de sinema sektörü oldu. Dernek Sokak’ta bulunan Yeşilçam Gönüllüler Derneği, salgınla birlikte maddi destek alamamaları nedeniyle kapandı. Dernek bünyesinde yönetmenlik yapan Şükrü Tekin, borçlarla hayatlarını idame ettirdiklerini belirtti. Bulundukları duruma ilişkin “Hiçbir öngörümüz yok” diyen Tekin, “Devlet, kepenk kapatmak zorunda kalan esnafın çağrılarına kulak vermeli. Artık elimizden bir şey gelmiyor. Halka olanak sağlamaları lazım. Bu böyle gitmez. Beyoğlu esnafı dahi bu durumdaysa, Türkiye’deki diğer esnafa ‘Allah yardımcınız olsun’ diyorum. İğne atsan yere düşmez bir yerde kepenklerin kapatılması normal mi?” şeklinde konuştu.

EN SON HABERLER